Tematska putovanja

Lujzijana - povijesno turistička cesta

Lujzijanska cesta potječe s početka XIX. stoljeća. Građena je između 1803. i 1809. godine, a nazvana je po Napoleonovoj ženi Mariji Lujzi. Cesta je nekada bila najkraća poveznica između Rijeke i Karlovca te jedna od najmodernijih u cijeloj Austro-Ugarskoj Monarhiji. Danas predstavlja važan dio hrvatske cestovne baštine, koji je još uvijek u uporabi, iako sa smanjenim prometnim opterećenjem nakon izgradnje autoceste Zagreb-Rijeka. Lujzijana je sama po sebi turistička atrakcija, koja se sastoji od niza turističkih sadržaja vezanih uz njenu gradnju ili korištenje, a s okolnim atrakcijama stvorena je paleta turističkih doživljaja pri kretanju Lujzijanom ili zaustavljanja uz nju, a možemo je zvati i romantičnom cestom Gorskog kotara. U znak valorizacije Lujzinske ceste, svake godine u rujnu održava se manifestacija “Ljeto na Lujzijani” koja reminiscira povijesne događaje vezane za gradnju i značaj ceste uz paletu kulturno-zabavnih priredbi.

Info:  099 234 81 55

Cesta plodova gorja

Cesta plodova gorja povezuje proizvođače autohtonih i originalnih proizvoda Gorskog kotara, proizvođače goranskih suvenira, ručnih radova i sl., ugostiteljske i smještajne kapacitete te prirodne i kulturne znamenitosti.
Pored obilaska poznatih prirodnih atrakcija i zanimljivosti Gorskog kotara, manifestacije Plodova gorja pružaju nove mogućnosti osmišljavanja ponuda i originalnih tura kroz Gorski kotar  za turističke agencije iz zemlje i inozemstva.
Manifestacije «Plodova gorja» temelje se na krajobrazu, tradiciji i obitelji, a vezane su uz Cestu plodova gorja. Cesta plodova gorja povezuje obiteljska poljoprivredna gospodarstva, proizvođače autohtonih proizvoda od voća, bobičastog voća i ljekovitog bilja koje raste na području Gorskog kotara.
U okviru upoznavanja obitelji «malih» poduzetnika –proizvođača autohtonih proizvoda želimo  ponuditi gostima edukaciju u prostoru: saznanja o ljekovitosti šumskih i ekološki uzgojenih plodova i ljekovitog bilja, mogućnost sudjelovanja u radu na gospodarstvu, poduku iz tradicijskih zanata, učenje o pčelama i pčelarstvu, upoznavanje djece i odraslih s prirodom i životinjama, upoznavanje s kulturnom i prirodnom baštinom goranskog kraja. Pored obilaska obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava može se planirati i obilazak biciklističkih i planinarskih staza uz razgledavanje prirodnih i kulturnih atrakcija te odmor u ugodnom goranskom ambijentu uz ponudu domaće prehrane.

Info:

www.plodovigorja-gk.hr

mob: 098 260 209


Službene stranice Gorskog kotara rađene su u suradnji s Turističkom zajednicom Kvarnera
i turističkim zajednicama Gorskog kotara