Rijeke

Rijeka Kupa - Kupska dolinaRijeka

Kupa izvire iz krškog jezerca tirkiznozelene boje, kod mjesta Razloge u Gorskom kotaru. Oko 100 m nizvodno s desne strane prima vodu povremenog bujičnog potoka Krašićevica, a dalje s lijeve strane povremenog toka Sušice, te skreće prema sjeveroistoku, a zatim prema sjeveru. Ispod izvora Kupa je brza rijeka, dok se nakon nekoliko kilometara smiruje i postaje mirna rijeka ispresijecana mnogim umjetnim slapovima koji su u povijesti služili za pokretanje vodenica: mlinova i pilana. Graničnom rijekom Kupa postaje na mjestu gdje se u nju s lijeve strane ulijeva Čabranka.
U svom gornjem toku, Kupa se probija kroz šumovit kanjon. Na nekim se mjestima kanjon proširuje, te se tamo nalaze plodne njive i polja.

Rijeka Dobra

Veličinom druga rijeka Gorskog kotara, rijeka Dobra razvija se istočno od Skrada iz nekoliko manjih izvorišnih krakova kojima se kod Vrbovskog priključuje Kamačnik. Dolina Dobre sastoji se od proširenja i sutjeski. Svojim tokom kod Ogulina nestaje u jedinstvenom Đulinom ponoru, a zatim ponovo izvire desetak kilometara dalje jakim vrelom (Gojačka Dobra).

Izvor  rijeke Čabranke

Čabranka je planinski brzak, pritoka Kupe, dugačka 17,5 km. Izvire na samom kraju dubokog i uskog završetka Kupske doline, iz pukotina vrletnih stijena Velikog Obrha (546 m).  Atraktivna je od samog gorskog izvora preko brojnih slapova i brzaka do svog ušća u Kupu. Bogata je salmonidnom ribom što predstavlja pravi eldorado za sportski ribolov, te druge aktivnosti kao što su kajak, vožnja biciklima i šetnje uz rječicu.


Izvor  rijeke Kupe

Izvor rijeke Kupe, jedna od mnogih još uvijek neriješenih zagonetki krša, jedno je od najjačih, najprostranijih i najdubljih hrvatskih vrela. Na 313 m nad morem vodena masa oblikovala je manje jezero tirkizno zeleno-plave boje, dužine 200 metara i u prosjeku širine oko 30 metara iz kojeg otječe voda u punoj širini rijeke. Izvor se nalazi ispod Gavranove stijene, okomite, gotovo ravno odrezane litice visoke oko 250 metara.  Prilaz ovom lokalitetu omogućen je atraktivnom serpetinskom stazom iz sela Razloge ili iz sela Kupari odakle je put nešto duži, a penje se uzvodno paralelno sa tokom rijeke ili pak iz Kupske doline iz sela Hrvatsko.

 

Službene stranice Gorskog kotara rađene su u suradnji s Turističkom zajednicom Kvarnera
i turističkim zajednicama Gorskog kotara