Planine

Bjelolasica (1534 m)
je najviša planina Gorskog kotara i odličan vidikovac ako imate sreće da ste na vrhu za lijepa vremena. Jedno od mogućih polazišta na vrh je Begovo Razdolje (1.078 m), malo goransko mjesto koje se deklarira kao najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj. Dvije su varijante puta do vrha - jedna preko Žute, a druga preko Vrbovske poljane, obje oko 2:30 sata hoda

Risnjak (1528 m)
Velebni masiv Risnjaka, bjelinom svojih golih uzdignutih stijena na najvišim vrhovima, dominantno je izdignut nad zelenilom goranskih šuma. Kao kruna kamenih uzvisina izdvaja se Veliki Risnjak (1528 m), jedan od najljepših hrvatskih vidikovca s kojeg se otvaraju beskrajni vidici na Kvarnerski zaljev, Kamniške i Julijske Alpe - slovenski Snežnik, Klek, Bjelolasicu, Velebit… Odmor možete potražiti u uređenom planinarskom domu “Dr. Josip Schlosser Klekovski” (kapaciteta 55 ležaja), podno samog vrha, na prekrasnoj Šloserovoj livadi, koji je otvoren od svibnja do listopada. Najčešći prilazi masivu Risnjaka su: iz Crnog Luga od Uprave Parka, s prijevoja Gornjeg Jelenja preko Vilja, iz Mrzle Vodice, iz pravca predjela livade Lazac, te iz smjera Platka.

Burni Bitoraj (1385 m)
Vrh Bitoraja je skupina stijena koje strše iznad šumske vegetacije koja prekriva cijelu planinu. Vrh je ujedno jedini vidikovac na Bitoraju. Česta i snažna bura pribavila je Bitoraju i ime Burni Bitoraj. Malo ispod vrha nalazi se jednostavno drveno planinarsko sklonište Bitorajka.

 

 

Službene stranice Gorskog kotara rađene su u suradnji s Turističkom zajednicom Kvarnera
i turističkim zajednicama Gorskog kotara