Nacionalni park

Na zračnoj udaljenosti svega 15 km od mora rasprostire se jedini nacionalni park u Primorsko-goranskoj županiji NP Risnjak.
Područje masiva Risnjaka proglašeno je nacionalnim parkom 1953. godine, na prijedlog istaknutog hrvatskog prirodoslovca i istraživača Risnjaka, prof. dr. Ive Horvata.
Ukupno više od 4600 ha potpuno je zaštićeno područje i izvan bilo kakve djelatnosti - prepušteno je samo prirodnom djelovanju. U užoj zoni Parka susrećemo veliki broj prirodnih znamenitosti iznimne ljepote, zbog kojih je to područje i uvršteno u najviši stupanj zaštićene prirode
Područje Parka kasnije je prošireno na površinu od 6400 ha, te sada pored središnjeg dijela masiva Risnjaka obuhvaća i planinski masiv Snježnika te spomenik prirode - izvor rijeke Kupe zajedno s njenim gornjim tokom. Tu je i poučna staza "Leska", jedan od prvih takvih objekata u Hrvatskoj, gdje su na 23 stajališta opremljena edukacijskim tablicama objašnjeni šumski i drugi značajni fenomeni Parka.
Velebni masiv Risnjaka, bjelinom svojih golih uzdignutih stijena na najvišim vrhovima, dominantno je izdignut nad zelenilom goranskih šuma. Kao kruna kamenih uzvisina izdvaja se Veliki Risnjak (1528 m), jedan od najljepših hrvatskih vidikovca. Odmor možete potražiti u uređenom planinarskom domu “Dr. Josip Schlosser Klekovski” (kapaciteta 55 ležaja), podno samog vrha, na prekrasnoj Šloserovoj livadi, koji je otvoren od svibnja do listopada. Najčešći prilazi masivu Risnjaka su: iz Crnog Luga od Uprave Parka, s prijevoja Gornjeg Jelenja preko Vilja, iz Mrzle Vodice, iz pravca predjela livade Lazac, te iz smjera Platka.
Planinski masiv Snježnika, smješten sjeverozapadno od vrha Risnjaka, odlikuje se bogatstvom vegetacijskog pokrova. Vrh Snježnika (1506 m) je kamenit, okružen cvjetnim planinskim livadama, i s njega se otvara prekrasan pogled na sve četiri strane svijeta. Planinarski dom Snježnik, kapaciteta 20 ležaja, smješten je svega nekoliko minuta podno vrha.

Info:
NP RISNJAK
Bijela Vodica 48
Crni Lug
T: +385 (0)51 836 133, +385 (0)51 836 261
F: +385 (0)51 836 116
www.np-risnjak.hr

Službene stranice Gorskog kotara rađene su u suradnji s Turističkom zajednicom Kvarnera
i turističkim zajednicama Gorskog kotara