Sakralni objekti

Crkva Sv. Franje Ksaverskog - Rtić, Lukovdol

Crkva Sv. Franje Ksaverskog iz 17. st. jednobrodna je proštenička crkva s trostranim završetkom, kupolastim svodom nad brodom i pobočnim zvonikom te predstavlja jedan od najvrednijih sakralnih objekata Gorskog kotara.

Informacije za posjet mogu se dobiti u Turističkom uredu TZG Vrbovsko na broj telefona 051/ 875-984

Crkva Majke Božje od sedam Žalosti - Mrkopalj

Godine 1854. izgrađena je crkva Majke Božje od sedam Žalosti, zavjetna kapela koja je od 1944. župna crkva u Mrkoplju. Do toga je došlo nakon što su u bombardiranju Mrkoplja 6. travnja 1944. srušeni i spaljeni crkva Sv. Filipa, župni stan i mnogo kuća u samom mjestu. Svake godine treće nedjelje u rujnu slavi se proštenje, kada velik broj vjernika pohodi Mrkopalj u znak zahvalnosti i štovanja Blažene Djevice Marije.

Informacije za posjet mogu se dobiti u Općini Mrkopalj na broj telefona 051/ 833-131

Crkva svetog Jurja (1662.) i svetište Majke Božje Snježne u Ličkom polju

U Liču, najstarijem mjestu općine Fužine, nalazi se crkva svetog Jurja (1662.) i svetište Majke Božje Snježne u Ličkom polju. Povijest svetišta seže u 1733. godinu, kada je prema predaji 5. kolovoza pao snijeg te se dogodilo ukazanje Majke Božje. Danas je svetište omiljena destinacija za obilazak, kako vjernicima, tako i svima ostalima. U blizini se nalazi brdo Sveti Ivan na kojem je trasa križnog puta i kapelica izgrađena u čast papi Ivanu Pavlu II.

Informacije za posjet mogu se dobiti u Turističkom uredu TZO Fužine na broj telefona 051/ 835-163

Crkva Sv. Antona Padovanskog najveći je sakralni objekt u Gorskom kotaru. Građena je punih 25 godina, od 1808. do 1833. godine na mjestu gdje su se nekad nalazili kapelica i prvo fužinarsko groblje.

Informacije za posjet mogu se dobiti u Turističkom uredu TZO Fužine na broj telefona 051/ 835-163

Crkva Sv. Nikole - Brod Moravice

Crkva Sv. Nikole jedan je od najstarijih crkvenih spomenika Gorskog kotara. Kamena kula Turanj - Turn, na jugoistočnoj strani crkvene građevine, najznačajnije je povijesno obilježje, a dao ju je izgraditi krajem XVI. st. knez Zrinski za obranu područja od Turaka. Danas je kula Turanj muzej u kojem se nalaze izložbeni eksponati iz vremena Zrinskih i Frankopana, odnosno replike oružja, oruđa i stražara iz doba Turaka.

Informacije za posjet mogu se dobiti u Općini Brod Moravice na broj telefona 051/ 817-180

Crkva Majke Božje Škapularske - Moravička sela

Velika zavjetna crkva u Moravičkim Selima posvećena je Majci Božjoj Škapularskog, ali i Majci Božjoj Karamelskoj, pa je na glavnom oltaru pomična slika Majke Božje Karamelske, te se prigodne svetkovine održavaju dva puta godišnje, 18. srpnja i 6. rujna.

Informacije za posjet mogu se dobiti u Općini Brod Moravice na broj telefona 051/ 817-180

Riznica crkve Sv. Terezije Avilske - Ravna Gora

Najvredniji predmeti koje posjeduje crkva Sv. Terezije Avilske su pokaznica (iz 1778.), kalež (iz 1741.) i moćnik Sv. Simplicija iz XVIII. stoljeća, koje je Marija Terezija darovala crkvi prigodom posvete crkve 1778. godine. Među vrijedne stvari treba ubrojiti i crkveno ruho. Crkva posjeduje nekoliko prekrasno izrađenih starih misnica, a najstarija je bogato ukrašena grbovima, te je vjerojatno kneževski ili kraljevski poklon.

Informacije za posjet mogu se dobiti u Turističkom uredu TZO Ravna Gora na broj telefona 051/ 818-351

Pravoslavni manastir - Gomirje

Najzapadniji pravoslavni manastir u Europi u čijem je sklopu i crkva Roždenija sv. Jovana Preteče. Godinom osnivanja manastira smatra se 1600., a gradnja današnje crkve započela je 1719. Sve vrijeme postojanja manastir je bio poznat duhovni centar, a danas je sjedište gomirske parohije i stjecište vjerskog života pravoslavnih vjernika.

Informacije za posjet mogu se dobiti u Turističkom uredu TZG Vrbovsko na broj telefona 051/ 875-984

Svetište Majke Božje Svetogorske

Svetište Majke Božje Svetogorske je, iza Trsata najpoznatije Marijansko svetište u Gorskom kotaru i u Hrvatskom primorju. Nalazi se na strmom brdu, 975 metara nad morem. Do svetišta danas vodi asfaltirana cesta, duga nekoliko kilometara, koja se odvaja od glavne prometnice između Malog Luga i Smrečja.

Informacije za posjet mogu se dobiti u Turističkom uredu TZG Čabar na broj telefona 051/ 824-110

Crkva Svetog Antuna Padovanskog u Čabru

Predaja kaže da je ovdje prvo bila poveća kapela koja je imala glavni oltar posvećen sv. Antunu Padovanskom i sv. Ivanu Krstitelju sa slikama ostalih svetaca. Kada je zapravo započela gradnja ove monumentalne crkve, smještene na jugozapadnoj strani središnjeg dijela mjesta, do koje vodi stepenište, točno se ne zna.
Tijekom proteklih stoljeća, od 1727.g. do danas, zabilježeni su brojni radovi na unutrašnjem uređenju crkve, postavi novih oltara i njihovu blagoslovu. U crkvi se nalazi vrijedna oltarna slika na kojoj je prikazan sv. Antun Padovanski, a rad je poznatog slovenskog slikara Walentina Metzingera iz 1758.g.

Informacije za posjet mogu se dobiti u Turističkom uredu TZG Čabar na broj telefona 051/ 824-110

Crkvica Majke Božje od sedam žalosti

Kapelica Majke Božje od sedam žalosti nalazi se nekoliko kilometara udaljena od mjesta Prezid.  Podignuta je na obroncima brda koje se i danas u narodu zove Žalosni Vrh. Izgrađena je 1851. godine, a sadašnji izgled poprimila je oko 1900-te godine. Prvobitno je i ovdje bila mala kapelica, a na njezinim temeljima danas se nalazi oltar s kipom Marije od sedam žalosti. Pod kapelicom se nalazi izvor s ljekovitom vodom, a ispred raspelo, dar iseljenika iz SAD-a, postavljeno 1903. godine. Nekada je proštenje bilo uz Malu Gospu, a danas je to na Duhovski ponedjeljak i uz Veliku Gospu.

Informacije za posjet mogu se dobiti u Turističkom uredu TZG Čabar na broj telefona 051/ 824-110

Kalvarija - Čabar

U kalvariji koja se nalazi iznad središnjeg trga dominira oltarna slika poznatog slovenskog slikara iz XVIII. stoljeća Valentina Metzingera. Iza crkve se nalazi aleja i novoobnovljene kapelice križnog puta sa slikama Andrije Zbašnika.

Informacije za posjet mogu se dobiti u Turističkom uredu TZG Čabar na broj telefona 051/ 824-110

Kalvarija - Šimatovo, Završje

U Šimatovu u Završju barokno-klasicističke kapelice protežu se od sela do kapele sv. Mihovila na groblju.

Informacije za posjet mogu se dobiti u Općini Brod Moravice na broj telefona 051/ 817-180

Kalvarija - Lokve

Kalvarija s kapelicama u Lokvama skladno je uklopljena u krajolik i ima znatnu prostornu vrijednost. Stepenice vode kroz ulaznu kapelicu koja je u samom mjestu, do kapelice - poklonca na vrhu kalvarije. U niši poklonca na vrhu smješteno je drveno raspelo.
Informacije za posjet mogu se dobiti u Turističkom  uredu TZO Lokve na broj telefona 051/ 831-250

Kalvarija u Mrkoplju ima dominirajući položaj na brežuljku jugozapadno iznad trase Karolinske ceste i mjesta. Sastojala se samo od tri križa (danas postoje samo dva) s brončanim skulpturama.

Informacije za posjet mogu se dobiti u Općini Mrkopalj na broj telefona 051/ 833-131 

Službene stranice Gorskog kotara rađene su u suradnji s Turističkom zajednicom Kvarnera
i turističkim zajednicama Gorskog kotara