Etno zone

Etnozona Delači - Maklen - Moravička sela

Etnozona Delači - Maklen - Moravička sela s okolišem predstavlja skladan, ujednačeno oblikovan prostor  s više istaknutih objekata spomeničke vrijednosti.

Informacije za posjet mogu se dobiti u Općini Brod Moravice na broj telefona 051/ 817-180

Etnozona Kuti

Etnozona Kuti obuhvaća selo Kuti s neposrednim poljoprivrednim okolišem. Selo se nalazi na raskrižju putova koji vode od ceste "Lujzijane" prema Kupskoj dolini i od Lukovdola prema Brodu na Kupi. Do polovice XIX. stoljeća seoski prostor obuhvaćao je niz kuća s okućnicama od kojih je kasnijim diobama i gradnjama nastao zbijeni niz objekata orijentiranih prema ulici.

Informacije za posjet mogu se dobiti u Općini Brod Moravice na broj telefona 051/ 817-180

Kuća Delač (XVII. st.) i kuća Ožanić (XIX. st.) - Delači

Kuća Delač sagrađena je još 1644. g. i također je pod zaštitom Ministarstva kulture RH kao spomenik visoke kategorije. Obnovljena je i u njoj se uređuje muzej etnografskih i etnoloških sadržaja.

Informacije za posjet mogu se dobiti u Općini Brod Moravice na broj telefona 051/ 817-180

Seoska cjelina Delači

Seoska cjelina Delači odlikuje se pojedinačnim objektima ruralnog graditeljstva od XVII. do konca XIX. stoljeća. Osobitost naselja je vrijedan skup objekata na jednom prostoru, koji svaki za sebe predstavljaju spomenik kulture. Najstarije sačuvane kuće u selu su: kuća Delač (za koju se može pretpostaviti posredna ili neposredna starost od nekoliko stoljeća) i kuća Žižek, koja predstavlja primjer ruralnog graditeljstva ranog XIX. stoljeća.

Informacije za posjet mogu se dobiti u Općini Brod Moravice na broj telefona 051/ 817-180

Seoska cjelina Colnari

Seoska cjelina Colnari obuhvaća istoimeni zaselak s okolišem, a dio je prostorne cjeline Završja, iznad Kupske doline. Sastoji se od tri kućišta, od kojih je jedno cjelovito sačuvano dok su ostala dva ruševna ili napuštena. Objekti su stambene i gospodarske namjene, pretežno od kamena, s dvostrešnim krovom pokrivenim crijepom. Neposredni okoliš čine vrtovi, a većim dijelom šume i sjeništa.

Informacije za posjet mogu se dobiti u Općini Brod Moravice na broj telefona 051/ 817-180

Kuće Žagar, Ožbolt, Lipovac, Vesel - Prezid

U Prezidu su još uvijek sačuvane stare drvene kuće, kao autohtoni primjerci goranske arhitekture. Neke od njih su pod zaštitom kao ruralno graditeljstvo hrvatske baštine: kuća Vesel, kuća Ožbolt, kuća Žagar i kuća Lipovac.
Goranska etno-kuća „Vesel“  je otvorena za javnost od 20.09.2003. godine. Kuća je izgrađena 1858. godine, a domaćini su živjeli u njoj sve do 1992. godine. Prema građevinskim odlikama i prema organizaciji prostora predstavlja tipičnu kuću Gorskog kotara za razdoblje između XVII i XIX stoljeća, dok prema orijentaciji uz glavnu ulicu naselja reprezentira kuću iz pol. XIX stoljeća, kada su se u Prezidu, uz seoske, pojavile i građanske kuće s orijentacijom prema ulici.

Informacije za posjet mogu se dobiti u Turističkom uredu TZG Čabar na broj telefona 051/ 824-110

Palčava šiša

„Palčava šiša” je posjednička kuća rodbine Čop iz 1856. godine koja se nalazi u središtu mjesta Plešce. U kući je predstavljen život bogatog gospodarstva iz sredine 19. Stoljeća, te život i kultura ljudi iz doline rijeke Čabranke. Posjed je još uvijek očuvao staru trgovinu sa originalnom opremom, nadsvođene prostore prizemlja s prezentacijom gostione, a na katu staru kancelariju, salon s bogatom opremom i dekoracijom iz osamdesetih godina 19. stoljeća, te spavaće sobe. Pogledati se može i etnografska zbirka, tavan i nadsvođeni podrumi nekadašnje veletrgovine vinom. Kući pripada i gospodarska zgrada, jedina takva u potpunosti kamena zgrada u dolini.

Informacije za posjet mogu se dobiti u Turističkom uredu TZG Čabar na broj telefona 051/ 824-110

Malinarčeva žaga

Pilana kod Malinarića u Zamostu je još uvijek aktivna. Pogon koji je bio izgrađen na Gerovčici nakon povratka starog gospodara iz rada u Americi, još prije prvog svjetskog rata, brižljivo je očuvan i uzdržavan. Preci obitelji Malinarić 1906. godine izgradili su kuću i mlin koji je mljeo sve do 1950. godine, a 1912. godine i pilanu na kojoj je naknadno ugrađena vodena turbina i električni pogon. Prilikom posjeta vlasnik vam može demonstrirati cjelokupan postupak potreban kako biste iz trupca izpilili daske.

Informacije za posjet mogu se dobiti u Turističkom uredu TZG Čabar na broj telefona 051/ 824-110

Selančev mlin

Obitelj Žagar ”Salanci”, koji su vlasnici ovoga mlina, spominju se u Zamostu već davne 1751. godine. Do dašnjih dana očuvali su svoje mlinske pogone sa tri kamena koji su stoljećima mljeli kukuruz, pšenicu, ječmen i ovas okolnih sela na hrvatskoj i slovenskoj strani doline. Kod njih se još uvijek može dobiti domaće mljeveno brašno. Druga djelatnost koja je postojala u kući bio je otkup koža, a mnogo puta i krzna divljih zvijeri koje su lovili lovci po okolnim šumama. Usporedbe radi, za dva krzna kune lovac je mogao dobiti i jednu cijelu kravu.

Informacije za posjet mogu se dobiti u Turističkom uredu TZG Čabar na broj telefona 051/ 824-110


Žaga, mlin i kovačija kod "Jezirca"

Odmah ispod Jezire, krškog izvora potoka koji se slijeva iz kamenih dubina ispod Svete Gore, smijestila se kuća obitelji Kovač, ”Jezirskih”, pored koje još uvijek stoji stari pogon žage sa vodenom turbinom. Turbina je pored žage gonila mlin pa i veliko kovačko kladivo kojeg možete vidjeti u dvorcu Zrinski u Čabru. 1938. godine ista turbina bila je uporabljena i za prvu hidroelektranu u tim krajevima koja je opskrbljivala susjedna sela. Svaka kuća mogla je imati samo po jednu žarulju, a navečer, prije nego što bi pogon prestao raditi, stanovnici su o navedenom bili obaviještavani kratkim prekidima – žmurcanjem njihovih žarulja.

Informacije za posjet mogu se dobiti u Turističkom uredu TZG Čabar na broj telefona 051/ 824-110

Etno imanje Juretić Leskova Draga 

Imanje se nalazi između dvije povijesne ceste Gorskog kotara, Lujzijane i Karoline, u malom mjestu Leskova Draga. Povijest imanja datira od prije 180 godina. Tu se nalaze sačuvani dijelovi stare pilane-vodenice, električna pilana koja je još uvijek u funkciji, te cijeli kompleks od nekoliko zdanja velikog seljačkog gospodarstva sa zavičajnom zbirkom, umjetno izgrađenim jezerom i branom iz 1900. godine te uređenom šetnicom, kroz čiju će Vas povijest provesti vlasnici i u čijoj ćete ljepoti zasigurno uživati.


Informacije za posjet mogu se dobiti u Turističkom uredu TZO Ravna Gora na broj telefona 051/ 818-351


Etnozona Velika Lešnica

Selo Velika Lešnica nalazi se na niskoj brdskoj kosi u neposrednom zaleđu šumsko-planinskog sklopa Dragomalj. Crkva Blažene Djevice Marije u pitoresknoj Velikoj Lešnici jedan je od najstarijih sakralnih spomenika. To je barokna građevina većih dimenzija, pokrivena crijepom, ranije šindrom, s masivnim zvonikom na sjeveroistočnom pročelju.
Zaselak je proglašen etnozonom još 1976. g. zbog velikog broja očuvanih kuća autohtone goranske arhitekture. Kuće su stambene i gospodarske namjene, građene od drva i kamena, bijelo ožbukane, poluskošenog krovišta donedavno pokrivenog šindrom.
Nedaleko sela nalazi se put za izvor Kupice.

Informacije za posjet mogu se dobiti na broj telefona "Svijet Kupe" Klara Bukovac 099 814 51 73


Kuća Klobučar - Rački (XVII. st.) - Delnice

Kuća Rački, spomenik kulture pod zaštitom, primjer je etnografske i graditeljske goranske baštine te je uređena za posjet. Svojim današnjim izgledom najviše nam govori o organizaciji doma i o staroj graditeljskoj baštini Delnica. Postrani uzdužni hodnik (danas nepostojeći) spajao je sve prostorije kuće: vežu (kuhinju), hišu ili hižu (sobu) i štalu (staju). Starost ove kuće procjenjuje se na oko 250 godina. Rekonstrukcijama i zaštitom nastojala se sačuvati njena izvornost.

Informacije za posjet mogu se dobiti na broj telefona 095 906 57 66

Popovićev mlin

Mlin obitelji Mihelčić, poznat kao 'Popovićev mlin', nalazi se na adresi Supilova 76. Izgradnja električnog mlina započela je 1924. godine, kapitalom Josipa i Francike Mihelčić, povratnika iz Amerike. Bio je to jedan od prvih objekata u Delnicama koji je dobio električnu struju. Gradili su ga majstori tvrtke 'Ganz Danubius' iz Budimpešte, odakle su i dopremljeni svi dijelovi mlina. Svi uređaji (mlinovi, elevatori, sita, elektromotor, kožne remenice i dr.) sačuvani su u izvornom obliku. Mlin je radio do 1960. godine, a danas je otvoren za posjet turistima.

Informacije za posjet mogu se dobiti u Turističkom uredu TZG Delnice na broj telefona 051/ 811-174

Delnički potok

Zdenac na Delničkom potoku, uz stari kameni most i bazen, predstavlja jedno od temeljnih obilježja tog povijesnog lokaliteta. Zdenac je podignut 1903. godine u znak sjećanja na vrijeme u kojem su Gorani i Delničani živjeli od šume i sa šumom. Naime, gospodarsku aktivnost na ovom području od godine 1800. obilježili su furmani (kirijaši), sjekači, stočari, pilari na pilanama potočarama, te kovači, kolari, mlinari i dr.

Informacije za posjet mogu se dobiti na broj telefona Josip Mihelčić 098 416 299

Zavičajna zbirka Prezid

Zavičajna zbirka u Prezidu zbirka je arheoloških i etnografskih predmeta. Tu se nalaze ostaci staroga drvenoga prezidanskog vodovoda, mnoštvo ostataka grnčarije iz razdoblja halštatsko-japodske kulture, te razni predmeti iz prezidanske povijesti. U Prezidu su izloženi i parni strojevi na kojima se temeljio razvoj mjesta u prvoj polovici 20. stoljeća.

Informacije za posjet mogu se dobiti u Turističkom uredu TZG Čabar na broj telefona 051/ 824-110

Zavičajna zbirka Čabar

Uređenjem zavičajne zbirke u Dvorcu Zrinski, Čabar je dobio respektabilan muzejski prostor.
U prostorijama zavičajne zbirke rekonstruirana je soba sa starim stilskim namještajem iz prve polovice prošloga stoljeća, prostorija ispunjena policama i vitrinama u kojima se nalaze izlošci, uglavnom vezani uz razna zanimanja koja su bila zastupljena u čabarskom kraju, razni predmeti za opću uporabu, te mnoštvo fotografija iz čabarske povijesti.

Informacije za posjet mogu se dobiti u Turističkom uredu TZG Čabar na broj telefona 051/ 824-110

Zavičajna zbirka Lokve

U ugodnom ambijentu Osnovne škole Rudolfa Strohala smjestila se zavičajna zbirka.
Svojim radom članovi udruge „Ljubitelji lokvarskih starina“ pokušavaju zaustaviti nestajanje tradicijske lokvarske kulture, duhovne i materijalne, te oživjeti interes za bavljenjem i njegovanjem tradicijskih lokvarskih umijeća proučavanjem etnoloških sadržaja.

Informacije za posjet mogu se dobiti u Turističkom uredu TZO Lokve na broj telefona 051/ 831-250

Etnografska zbirka Lič

Etnografska zbirka još je 1995. godine evidentirana kao spomenik kulture, a tom su prigodom u popisu izložaka zabilježena 63 različita predmeta. Tijekom godina prikupljani su novi i novi zanimljivi predmeti iz prošlosti, a mnogi su građani s područja cijele općine, pa i ljudi koji ovamo povremeno navraćaju, počeli samoinicijativno poklanjati stare vrijedne predmete.
Etnografska zbirka smještena je u središtu Liča, u zgradi osnovne škole.

Informacije za posjet mogu se dobiti u Turističkom uredu TZO Fužine na broj telefona 051/ 835-163

Službene stranice Gorskog kotara rađene su u suradnji s Turističkom zajednicom Kvarnera
i turističkim zajednicama Gorskog kotara