Pohana bazga

 8 velikih cvjetova bazge
 ulje za prženje
tijesto za paniranje
 8 dag brašna
 1 dl piva
 2 žumanjka
 2 bjelanjka – snijeg
  sol

Žumanjke, sol, pivo i brašno promiješamo i dodamo snijeg od bjelanjaka. Oprane i osušene cvjetove bazge uvaljamo u brašno i umočimo u tijesto i spustimo u ne prevruće ulje.
Umjesto piva možemo upotrijebiti i mlijeko ili bijelo vino.
          Ako želimo da jelo bude slatko, u tijesto dodamo 2 žlice šećera.

Sočna krumpir pita
1 kg krumpira,
25 dag mjevenih oraha, 
25 dag šećera, 
250 dag maslaca, 
2 žlice kakaa, 
3 žlice ruma


Krumpir skuhajte, ocijedite i gnječilicom za krumpir napravite pir. Umiješajte maslac izrezan na listiće, orahe, šećer, kakao i rum. Staviti u namašćen i pobrašnjen lim i ispeći.
Po želji ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem

Štrudla od gljiva
  klasično tijesto za štrudlu
 1 kg gljiva (npr. vrganja, a može i miješanih)
 6 jaja
 2 dl kiselog vrhnja
 6 šnita kruha (sredina)
 5 dag dimljene slanine
  peršinovo i celerovo lišće
  papar
  sol
  kiselo vrhnje za premaz
Gljive pirjajte s malo slanine, dodajte začine. Jaja istucite, dodajte vrhnje i kruh narezan na kockice. Dodajte gljive. Sve dobro izmiješajte i punite savijaču. Prelijte kiselim vrhnjem i zapecite. 


Nabujak od krasnica i rujnice na žaru
 60 dag ljubičastosivih krasnica
 10 dag maslaca
 2 glavice luka
 2 žlice sjeckanog peršina
 2 dl kiselog vrhnja
 3 jaja
  sol, papar, malo krušnih mrvica

Krasnice narežite na šire rezance. Luk očistite i malo propirjajte pa dodajte peršin i gljive. Pirjajte dok ne puste vodu. Dodajte začine po želji i nastavite pirjati dok voda ne ispari.
U međuvremenu od bjelanjaka istucite snijeg. Vrhnje, žutanjke, pirjane gljive i malo krušnih mrvica izmiješajte u nauljenoj vatrostalnoj posudi i lagano miješajući dodajte snijeg od bjelanjaka. Pecite na 150 stupnjeva C oko 45 minuta.
Posluživanje
Super u kombinaciji s rujnicama na žaru

Službene stranice Gorskog kotara rađene su u suradnji s Turističkom zajednicom Kvarnera
i turističkim zajednicama Gorskog kotara