Predstavljanje Gorskog kotara u Kršanu

6. Festival samoniklog bilja u Kršanu, održan 25. i 26. travnja 2015.,  okupio je 60-ak izlagača koji se bave proizvodnjom i prodajom biljnih pripravaka te mnogobrojne ljubitelje prirode i samoniklog bilja iz cijele regije. Festival već tradicionalno organiziraju Općina Kršan i njezina Turistička zajednica, a ove su godine partneri festivala bile i Turističke zajednice Gorskog Kotara.

Festival u Kršanu u proteklih je 6 godina posjetilo više od 18 tisuća posjetitelja iz Hrvatske, Slovenije i Italije pa je on dao i svoj doprinos u razvoju turizma ovog dijela Istre.
Ponuda šezdesetak izlagača iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Austrije, bila je bogata i raznolika. Na bazi samoniklog bilja nudili su se kozmetički i ljekoviti pripravci, prehrambeni proizvodi i gastronomske delicije. Neki od primjera bili su ravioli punjeni sirom i medvjeđim lukom u umaku od koromača, zelena maneštra, pita s mladim lukom i šparogama. Nudili su se i pčelarski proizvodi, sirevi te razni suveniri. Poseban dio priredbe bila su prigodna predavanja i radionice, a na festivalu je svoju knjigu „Rak na duši“ mnogobrojnim posjetiteljima predstavila Dr. Nela Sršen iz Padove. 
 Ove, kao i proteklih pet godina, najradije viđena osoba bio je travar Franko Zgrablić, koji je prisutnima prenosio svoja znanja u razlikovanju raznih trava i biljaka koje rastu u prirodi, a „mnogi od neznanja po njima svakodnevno gaze“, rekao je na radionici pokaznog branja biljaka Zgrablić. Sudionike radionice podučavao je kako "čitati" livadu, odnosno što se sve na njoj ovih proljetnih dana može pronaći.
 Osim Zgrablića, svoje su radionice imale Melita Gazdek i Sylvia Junger iz Austrije, koje su posjetitelje podučavala kako se spremaju regeneratori za kosu od koprive i čička te razni biljni šamponi, Martina Mladenović educirala je prisutne o izradi uljnih tinktura na bazi samoniklog bilja,a Vili Radonić je najmlađima objašnjavano kako kreirati čokolade i ostale slatkiše s dodacima samoniklog bilja.
Na brojnim štandovima  udruga koje propagiraju zdrav život, mogla se kušati hrana od pohanog bazga, namazi od maslačka, kadulje i mente, razne maneštre i druga jela. Razni izlagači trudili su se posjetiteljima pokazati kako se samoniklo bilje uklapa u modernu gastronomiju. Među pčelarskim proizvodima novost u odnosu na ponudu prijašnjih godina bio je med s propolisom, a među raznim pripravcima novi intrigantan okus, bio je ocat od smokve.
Na održanom festivalu u Kršanu posjetitelji su tijekom dva dana imali priliku i dobro se zabaviti, tako što su mogli gađati lukom i strijelom, paliti vatru uz pomoć bršljana te isprobati razne aktivnosti u prirodi. Uz to, dobro je bio posjećen i gastro kutak, u kojem su se nudila najraznovrsnija jela spravljena od samoniklog bilja. 

 
Svakako pažnje vrijedno i odlično posjećeno događanje te dobra prilika za promociju i razmjenu iskustava.

Nekoliko fotografija sa sajma pogledajte na: Gorski kotar u Kršanu

Službene stranice Gorskog kotara rađene su u suradnji s Turističkom zajednicom Kvarnera
i turističkim zajednicama Gorskog kotara