Goranski specijaliteti

Goranski nadjev

Sastojci (za 6 osoba): 50 dag svinjskog suhog mesa, 30 dag suhe slanine, 10 jaja, 50 dag kruha, 30 dag mladog luka, sol, papar.

Opis: Meso i slaninu prokuhamo. Narežemo ih na kockice. Luk i kruh također narežemo na kockice. Sve skupa izmješamo. Smjesom napunimo široka crijeva tako da u njima ima dovoljno mjesta za nakuhavanje. Pazimo da nema mjehurića zraka. Kuhamo 30 min. Ohlađeno narežemo na ploške. Smjesa se može koristiti i pri punjenju svih vrsta mesa.

Police i špek

1,2-1,5 kg krumpira srednje veličine
80 g suhe slanine
1 žlica Vegete Saznaj više na namirnici podravka.hr

Krumpir u ljusci dobro operite i po duljini prerežite napola. Površinu krumpira pospite Vegetom i nakapajte s malo ulja.
Stavite ga na blago nauljen lim i pecite u pećnici zagrijanoj na 180-200°C oko 40 minuta.
Po želji, pred kraj pečenja po površini krumpira složite slaninu narezanu na ploške i još kratko pecite.
Pred kraj pečenja možete na pole staviti i ploške polumasnog sira (trapista, gaude ili edamera).
 

Pržgona juha (Ajnpreh juha)

40 g masti
80 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550 Podravka Saznaj više na namirnici podravka.hr
1,5-1,6 l vode
1 žličica soli
1 žličica kima
1-2 jaja
Za posluživanje:
50 g popečenog kruha narezanog na kockice

Na zagrijanoj masti popecite brašno do zlatnožute boje.
Dodajte vodu, sol, kim i juhu uz stalno miješanje zakipite.
Juhu kuhajte na laganoj vatri 3-4 minute, a zatim umiješajte razmućena jaja i nastavite kuhati oko 3 minute.
Juhu poslužite toplu sa popečenim kockicama kruha.
Potkraj kuhanja se po želji može dodati žlica jabučnog octa. Ukoliko imate crijevnih problema, brašno za ovu juhu popecite bez masnoće i nemojte dodavati jaja.

 
Krumpirica

600 g krumpira
1 l vode
120 g Pšenične krupice Podravka Saznaj više na namirnici podravka.hr
100 g čvaraka

Krumpir ogulite i narežite na kriške.
Stavite u posoljenu kipuću vodu i kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta.
Nakon toga umiješajte gris, promiješajte i nastavite kuhati još 15 minuta.
Tijekom kuhanja krumpiricu promiješajte.
Čvarke malo popecite i poslužite uz pripremljenu krumpiricu.
Za pripremu krumpirice upotrijebite bijeli krumpir. Ukoliko nemate čvarke, krumpiricu poslužite s popečenim lukom.
  

Gulaš od divljači

1 kg mesa od divljači (jelen, vepar)
50 ml kiselog vrhnja
2-3 žlice  koncentrata rajčice
lovorov list
100 ml bijelog vina
1 para domaćih kobasica
sol
malo ljute crvene paprike u prahu
75 g peršinova korijena
175 g celerova korijena i lista
150 g mrkve
3 češnjeva češnjaka
50 g  špeka 
1/2 kg luka
50 ml ulja ili masti

Meso divljači narežite na veće komade. Popecite ga sa svih strana na ugrijanom ulju. Izvadite ga i čuvajte u zatvorenoj posudi na toplom.
Na istoj masnoći popecite nasjeckani luk, češnjak, narezanu mrkvu, peršin, celer i špek. Kada povrće omekša, vratite meso, dodajte lovorov list, malo soli,
Sve dobro promiješajte, kratko popecite i dalje pirjajte povremeno podlijevajući vrućom vodom.
Za vrijeme pirjanja dodajte kobasice. Pred kraj, kad meso omekša, dodajte koncentrat rajčice, zalijte gulaš vinom i umiješajte kiselo vrhnje.
Kao prilog uz gulaš od divljači možete pripremiti palentu, okruglice od kruha ili kuhani krumpir.
Nakon što ste meso očistili i oprali, prije pečenja ga svakako posušite.
Mala tajna
Meso divljači stavlja se u rasol samo za vrijeme parenja. Inače nije potrebno, jer se tako bolje sačuva miris divljači.


Službene stranice Gorskog kotara rađene su u suradnji s Turističkom zajednicom Kvarnera
i turističkim zajednicama Gorskog kotara